Vlada i Delegacija EU produžile rok za digitalizaciju još 90 dana

Bez autora
Aug 28 2012

Rok za digitalizaciju crnogorske radio-difuzije produžen je 90 dana, a oprema će našoj zemlji biti isporučena ako se, nakon fabričkih testova, utvrdi da je sve u skladu sa ugovorenim obavezama. Delegacija EU je informisala Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije o produžetku ugovora o digitalizaciji za 90 dana, kako bi imala dodatne opcije za uspješnu realizaciju projekta. Kako bi imala dodatne opcije za uspješnu realizaciju projekta, Delegacija je informisala Ministarstvo o produžetku ugovora za 90 dana. Iz Delegacije EU je najavljeno da će četvrti fabrički test za prijem opreme održati tokom prve sedmice septembra, te da će EU procijeniti rezultate fabričkih provjera za prijem opreme za uvođenje tehnologije digitalnog emitovanja televizijskog signala u Crnoj Gori. Delegacija EU u Crnoj Gori posvećena je uspješnoj realizaciji ugovora o digitalizacji, u interesu Crne Gore i u interesu obaveza ove zemlje u uvođenju evropskih standarda u pristupnom procesu, i osiguraće poštovanje svojih finansijskih interesa kao i interesa, poreskih obveznika EU.

Vlada i Delegacija EU produžile rok za digitalizaciju još 90 danaRok za digitalizaciju crnogorske radio-difuzije produžen je 90 dana, a oprema će našoj zemlji biti isporučena ako se, nakon fabričkih testova, utvrdi da je sve u skladu sa ugovorenim obavezama – saopšteno je u ponedjeljak nakon sastanka šefa Delegacije EU Mitja Drobniča i vicepreimijera Lazovića.

Rokovi

Delegacija EU je informisala Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije o produžetku ugovora o digitalizaciji za 90 dana, kako bi imala dodatne opcije za uspješnu realizaciju projekta – navodi se u saopštenju te organizacije.

- Kako bi imala dodatne opcije za uspješnu realizaciju projekta, Delegacija je informisala Ministarstvo o produžetku ugovora za 90 dana – navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU je najavljeno da će četvrti fabrički test za prijem opreme održati tokom prve sedmice septembra, te da će EU procijeniti rezultate fabričkih provjera za prijem opreme za uvođenje tehnologije digitalnog emitovanja televizijskog signala u Crnoj Gori.

- Delegacija EU u Crnoj Gori posvećena je uspješnoj realizaciji ugovora o digitalizacji, u interesu Crne Gore i u interesu obaveza ove zemlje u uvođenju evropskih standarda u pristupnom procesu, i osiguraće poštovanje svojih finansijskih interesa kao i interesa, poreskih obveznika EU – naveli su iz Delegacije EU.

Delegacija je ugovorila u aprilu 2011. godine opremu vrijednu 1,6 miliona eura, u okviru pretpristupnog investicionog programa, kao poklon građanima Crne Gore.

- Ugovor, koji su eksperti prvobitno sastavili samo za DVB-T standard, izmijenjen je u decembru prošle godine, slijedeći odluku Vlade iz marta iste godine, da do 2013. širom zemlje uvede najrazvijeniji DVB-T2 standard. Ova prva modifikacija ugovora integrisala je Vladinu odluku koja se tiče opreme za emitovanje po posljednjim standardima – objašnjeno je iz Delegacije.

U saopštenju se navodi da je Delegacija EU pozvala Radio-difuzni centar, budućeg korisnika ove opreme, da da tehnički savjet o kvalitetu ponuđene opreme.

Tender

Ukazuje se da je dobavljač Eurotel iz Italije, koji je prošle godine dobio tender, početkom ove pripremio svu opremu za fabričko testiranje prije isporuke Crnoj Gori.

- U januaru, martu i julu ove godine, Radio-difuzni centar je uradio tri testa i nije odobrio opremu, pošto nije bila u skladu sa njihovim željama i mišljenjem. Ovo neslaganje Radio-difuznog centra prouzrokovalo je kašnjenja u izvršavanju ugovora. Delegacija je, stoga, produžila ugovor za dva mjeseca, odnosno do 22. avgusta ove godine – navode iz Delegacije EU.

Stručnjaci crnogorskog RDC naročito su imali primjedbe na kvalitet predajnika koji treba da budu postavljeni na Lovćenu i Bjelasici. Skupština Crne Gore nedavno je, na prijedlog Vlade, produžila zakonski rok za okončanje digitalizacije do 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik